Memurun yıllık izin haklarının neler olduğu konusunda en önemli 3 kaynak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, Tebliğler ve Devlet Personel Başkanlığı’nın uygulamaya esas görüşleri yer almaktadır.
Devlet Memurları Kanununda özellikle 102 ve 103. maddeler bize yıllık izinler ile ilgili gerekli ana bilgiyi sunmaktadır. DMK’nın 102’nci maddesine baktığımızda, devlet memurlarının izin süresi konusunda 10 yıl kriteri karşımıza çıkmaktadır. Hizmeti bir yıldan 10 yıla kadar (yani 10 yıl dahil) 10 yıl çalışmış olmanız durumunda 20 gün izin kullanılabilmektedir. Hizmet süresi 10 yıldan fazla olanlar içinde yıllık izin süresi 30 gündür.
ZORUNLU HALLERDE EK 2 GÜN İZİN KULLANIMI
Zorunlu hallerde bu surelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir şeklinde bir ibare bulunmaktadır. Burada zorunlu hallerin ne olduğu kanunda açıkça yazılmamıştır. Bu nedenle zorunlu hallerde kısmı gidiş ve dönüş sürelerine ekstra ikişer gün eklenerek yıllık izin sürenizi uzatabilirsiniz. Örneğin; 20 gün yıllık izin kullanmak istiyorsunuz. Şırnak Devlet Hastanesi’nde hemşiresiniz ve aileniz Edirne’de yaşıyor farzedelim. Burada birbiri arasındaki en uzak iki ili örnek vermek istedik. Edirne’ye diyelim ki gitmeniz gerekiyor ve yıllık izin aldınız. Şırnak’la çok uzun bir mesafe olduğu için gidiş için en az 1 gündür, dönüş içinde az bir gün gerekir. Yıllık izne eklenerek süre en fazla iki gündür baştada belirttiğimiz gibi. 657 sayılı devlet memurları kanununda zorunlu halin ne oldu sayılmadığı için biraz idarenin insiyatifine bırakılmış bir haktır diyebiliriz.