1. Haberler
  2. Güncel
  3. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü’den “İnatçı Öksürük” Uyarısı

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü’den “İnatçı Öksürük” Uyarısı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Tevfik Özlü, özellikle solunum yolu enfeksiyonu olan hastalarda geçmeyen kronik öksürüğe ilişkin, “Bu aldığımız öksürük kesici şurup veya hapları kullandığımızda geçmeyen, geçmeyen bir öksürük. Asıl sebep hava yollarındaki aşırı duyarlılık. Bu öksürüğü mutlaka araştırmalıyız. Göz ardı edilmemeli.”

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, grip belirtileriyle başlayan ve ardından uzun, inatçı bir öksürükle devam eden süreci anlattı.

Çeşitli solunum yolu enfeksiyonlarının dolaşımda olduğunu hatırlatan Prof. Ayrıca göğüs hastalıkları uzmanı aranmasını önerdi.

Prof. Çocuklar, komşular, yakın akrabalar veya yeğenler. Olabilir ve devam edebilir. Tekrarlayan solunum yolu hastalığı olanlar. Sonra neredeyse birincisi bitip yenisi başlar başlamaz ikincisi başlıyor. Bir içinde düzeliyor gibi görünüyor. Ya da iki gün ama ondan sonra sendromlar geri geliyor. Çok ciddi bir görüntü yok” dedi.

“Çok ateşli bir görüntü yok ama öksürük oldukça şiddetli”

Dr. Özlü, bu sürecin tipik olarak yaşlanma süreci tarafından nasıl geciktirildiğini açıklarken, bu sürecin sıklıkla atlandığını anlattı. Özlü, “Genellikle ayakta tedavi edilir ancak devam eden bir burun kuruluğu, boğazda kaşıntı ve tahriş olabilir. Hastalar sürekli rahatsızlık veya halsizlikten şikayet ederler ve sırt ağrıları da sık görülür.

Bunun iki nedeni olabilir: Bir hastalığın tekrarlaması. Çünkü tek bir virüs yok. Şu anda dolaşımda olan birçok virüs var. Grip, rinovirüs ve COVID-19 var. COVID-19 olmayan koronavirüslerdir. Böylece okullarda birbirlerine kolaylıkla bulaşabilecekleri ve bir enfeksiyon diğer enfeksiyon bitmeden diğerine bulaşabilecekleri için tüm topluma yayılmaktadırlar. Bir tablo örneği olabilir. Bunun ötesinde, enfeksiyondan sonra daha sık görülebilen, inatçı öksürük veya aşırı duyarlı bronşiyal doku ile ilgili diğer semptomlar gözlemlenebilir” dedi.

“Herhangi bir bulaşıcı hastalıktan kaynaklanan öksürük değil”

Doktorun uzun süren öksürüğün hastalığın bulaşmasına etkisi olmadığını söyleyen Dr. Özlü, “Aslında hastalar iyileştim diyor. Ben gerçekten sağlıklıyım. Grip olduğum zamanki gibi değilim. Ateşim yok ve yorgun da değilim. İştahım arttı. Acı veya rahatsızlık duymuyorum. Ancak kuru öksürüğüm var. Horlayan bir öksürük. Gün boyu nöbet şeklinde beni rahatsız ediyor. “Geceleri öksürdüğüm için uyumakta güçlük çekiyorum. Öksürmekten o kadar rahatsızım ki bu beni sosyal olmaktan alıkoyuyor.”

Halkın içine çıkmasına izin verilmiyor ve başkalarıyla karışamıyor. Çünkü şu anda yanı başımızda biri öksürdüğünde genellikle hassasızdır. Merak ediyoruz, ‘Bu beni etkileyen bir şeyin işareti mi olacak?’ Öksüren kişi de rahatsız olur. Enfeksiyona bağlı bir hastalık değildir. Öksürük olarak da bilinen enfeksiyon sonrası, bir enfeksiyona yanıt olarak hava yollarında gelişen aşırı duyarlılığın neden olduğu astım benzeri bir görünümden kaynaklanır.

“Bu öksürük incelenmeli”

Uzun süren öksürüklerde geleneksel öksürük ilaçlarının etkili olmadığına ilişkin açıklamada bulunan Dr. Birçok kişi bal ve adaçayı, ıhlamur, karanfil, zencefil vb. bitkisel tedavileri kullanır.Ancak bu öksürük onlara da tepki vermez.Birincil neden hava yollarındaki aşırı duyarlılıktır.

Bu öksürük muayene edilmelidir. Göz ardı edilmesi gereken bir şey değil. İyi olduğunu söylemek kabul edilebilir değil. Uzun bir zaman olabilir. Hastanın yaşam kalitesi açısından çok zararlı olabilir. Meme

konusunda uzman tarafından muayene edilmelidir. Alerji varsa bu öksürük için tedaviler kullanılabilir. Bu tip öksürük kontrol altına alınmalıdır. Aksi takdirde çok uzun sürebilir ve hasta için çok zorlayıcıdır” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü’den “İnatçı Öksürük” Uyarısı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Güncel Sayfam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin