Fransa’daki FO-Sante Sendikası Sağlık Hizmetleri Federal Sekreteri Leduc, hastanelerin arz ve personel sıkıntısı yaşadığını belirtti.
Fransa FO-Sante Union Sağlık Hizmetleri Federal Sekreteri Gregory Leduc, ülkedeki hastaların ve sağlık personelinin karşılaştığı zorlukları değerlendirdi ve hastanelerdeki aksamaların yanı sıra sağlık alanındaki grevleri ele aldı.
Leduc, Fransa’nın sağlık sektörünün COVID-19 salgını öncesinde ciddi sıkıntıda olduğuna dikkat çekti. “Kamu hizmeti kurumlarının rezervleri olmalı” dedi. Birbirini izleyen hükümetlerin ekonomi politikaları nedeniyle bugün hastaneler daha çok özel işletmelere benziyor.
Fransa’nın sağlık sistemi şu anda “acılı bir dönemden” geçiyor
Leduc, COVID-19 salgını sırasında hastanelerde stok sıkıntısı nedeniyle bazen tedarik sıkıntısı yaşandığını belirtti.
Leduc, COVID-19 salgın krizi sona ererken aşıların devreye girmesiyle daha yönetilebilir hale geldiğini söyledi. Ancak bronşiyolit salgınının yol açtığı salgın yeni acil durumlar yarattı. Acil durumların oluştuğunu, kuyrukların oluştuğunu görüyoruz ama diğer servislerde de ciddi sıkıntılarımız var” dedi. ifadesi kullanıldı.
Fransızların çözülmemiş sağlık sorunları personelin gözünü korkuttu
Leduc, hastane personelinin hükümetin çözüm üretememesinden bıktığını ve grev kararı aldığını açıkladı. Ülke genelinde 10 hastanenin acil servislerinde çalışan hemşirelerin yüzde 80 ila 90’ının yorgunluk nedeniyle hastalık iznine ayrıldığına dair bilgiler paylaştı.
Ülkede 200.000 sağlık çalışanı eksik.
Leduc, kamu hastanelerinde 1 milyon kişinin çalışmasına rağmen bu işçilere yeterince maaş ödenmediğini söyledi. Bu boşluğu doldurmak için 200.000 personel daha talep etti.
Leduc, hemşirelerin de maaşlarına zam yapılmasını istediğini belirtti. Personel ekleyerek çalışma koşulları düzelmezse bakıcıların mesleği bırakacağını sözlerine ekledi.
Mangel pratisyen hekimler
Leduc, onlarca yıldır doktor sıkıntısı olduğuna dikkat çekti. Ayrıca hastaların kendi bölgelerinde pratisyen hekim eksikliği nedeniyle acil servislere akın etmeye başladığını söyledi.
Fransa’nın pratisyen hekimleri çalışma koşulları üzerinde olumlu bir etki gösteriyor
Leduc, Fransa’nın nüfusunun yaşlandığına ve uzun yaşamanın giderek zorlaştığına dikkat çekti. Bu, daha fazla kanser ve diğer kronik hastalıkların olacağı anlamına gelir.
Leduc, acil servislerde beklemenin mortalite ve morbidite artışına yol açabileceğini belirtti. Leduc, “Normalde 8 saatten önce acil servisten çıkamazsınız. Ancak 24 saat ya da 48 saate kadar kalabilirsiniz. Hastanelerdeki sorunlar nedeniyle böbrek kateteri değişimlerinin 8 haftaya kadar sürebileceğinin altını çizen Leduc, bu durumun enfeksiyon olasılığını artırdığını vurguladı.
Leduc, hastanelerde ölüme taşınan insan sayısında artış yaşandığına dikkat çekti.
20 yılda 80 bin yatak hastanelerden kaldırıldı
Leduc, yatak doluluğu nedeniyle teşhis konulan hastaların uygun servise nakledilmek için beklemek zorunda kaldığını belirtti. dedim.
Leduc, son 20 yılda Fransız hastanelerinden 80.000 yatağın çıkarıldığını iddia etti. Kovid-19 döneminde ise sayının 4000 500 olduğunu da belirtti. Leduc, hasta bakıcıların bu süre zarfında başka sektörlere yöneldiğini ya da hastane dışında çalıştığını da söyledi.
Leduc, ülkede yaklaşık 21 bin devlet hastanesi ve 3 bin 500 kamu huzurevi bulunduğunu kaydetti. Ayrıca %10-20 civarında hemşire açığı var. Farklı bir meslek olmak için eğitim arayan hemşirelerde artış olduğunu belirtti.
Fransız doktorlar sağlık krizini protesto ediyor ve stetoskopu bırakıyor
Leduc, Fransa’da haftalık çalışma süresinin yaklaşık 35 saat olmasına karşın, personel eksikliği nedeniyle hastane personelinin daha uzun süre çalışmak zorunda kaldığına dikkat çekti.
Leduc, hemşirelerin her ay ortalama 2 bin 500 avro maaş aldığını, fazla çalışma saatleri için ücretlerde aylık 189 avro net artış olduğunu belirtti. Bu kıdemlerine göre değişir.
Leduc, “Artık hastanede mümkün olduğunca çok zaman geçirmek önemli ve dahası hastaneler havalimanlarına dönüşüyor” dedi. Bu, çantanızı getirmeniz ve varır varmaz ayrılmanız anlamına gelir. Siz eve gidin biz sizi ameliyat edelim.” dedi.
Gregory Leduc, “Ülkede ayakta tedavi oranı yüzde 40 ile 45 arasında” dedi.