Çalışılan Kurum Memurun Yıllık İzin Süresine Karışamaz!

memur-yillik-izin

Memurun çalıştığı Kurumun, yıllık izin talebinde bulunulduğunda mevzuat gereğince iznin süresini artırma yada kısaltma yapma gibi bir hakkı bulunmamaktadır. Örneğin memur 5 günlük izin talebinde bulundu. İdare bu talebe, hayır sen 5 günlük izin alamazsın, 2 günlük izin veriyoruz sana şeklinde bir uygunluk düzeltmesi yapamaz.

İdarenin memurun izin süresini kısaltma gibi bir söylemi olmamalıdır. Memurun ne kadar izin alacağına karışamaz, karışmamalıdır. Ancak idare izin süresine karışmamakla beraber, ne zaman izin alınacağına müdahil olabilmektedir. DMK’nın 103’üncü maddesine baktığımızda “yıllık izinler amirin uygun bulacağı zamanlarda” bakın dikkat edin “zamanlarda” demiş, yani burada memurun yıllık izin süresine karışmıyor. Mesela; 20 gün izin alacağım diyen memura “sen 20 gün izin alamazsın, ben sana 5 gün izin veriyorum” diyemez. Sadece zamanı konusunda uygun olup olmadığını memura söylemekle de yetkilidir. Memur yıllık iznini ihtiyaca binaen kısım kısım kullanılabilir. Örneğin, yıllık iznini 20 gün kullanmak isteyebilir. Ya da 10 artı 10 gün şeklinde kullanmak isteyebilir. Veya 2 + 2 gün şeklinde bir yıl içerisinde kullanabilir. 

BİRBİRİNİ İZLEYEN YILLARIN İZNİ DEVREDER

Birbirini izleyen iki yılın izni de bir arada verilebilir şeklinde bir ibare mevzuatta yer almaktadır. Bu durum şu şekilde oluyor; Bilindiği üzere kadrolu dediğimiz 657 4D kapsamındaki memurlar, yıllık izinleri bir sonraki yıla aktarılmaktadır. Burada istisna ise; sadece iki yıl şeklinde olmasıdır. Yani diyelim ki 2020 yılında memur olduğunuz, 2020 yılında izninizi kullanmadığınız için 2021’e geldiğinizde, 2020 yılından kullanılmayan 20 günlük izninize ilaveten 2021’den dolayı 20 günlük bir izin hakkı da kazanırsanız. Toplamda isterseniz 40 günlük izninizi 2021 yılı içerisinde kullanabilirsiniz. 

Exit mobile version